Harbiye, Hatay’ın Marka Kent olma sürecine doğal güzelliği ve gastronomi turizminin merkezi olma özelliği ile büyük katkı sağlamaktadır. Her gelen turistin ziyaret etmeden ayrılmadığı vazgeçilmez bir turizm beldesi olma özelliğine sahip Harbiye özellikle Ortadoğu’dan gelen turistler tarafından büyük ilgi görmektedir.
Ancak Yerel yönetimler tarafından yeterince ilgi görmeyen Harbiye maalesef kaderine terk edilmenin üzüntüsünü yaşamaktadır. Hatay’ın en önemli oksijen depolarından olan Harbiye son zamanlarda Turizm’den yeterince pay alamamaktadır. Bunun sebebi de Hatay’ın turizm odaklarından biri olarak gösterilen Harbiye’de, beldeyi ziyaret eden turist sayısında yaşanan artış ile paralel olarak gereken yenilenmenin yapılmamasıdır.
Bu da Harbiye’de faaliyet gösteren işletmeleri olumsuz etkilemektedir.
Harbiye’de birçok esnaf ortak sıkıntılardan şikayet etmektedir. Harbiye’nin teknik ve altyapı anlamında yenilenmeye ihtiyacının olduğu, Harbiye Belediyesinin kaynak sıkıntısı nedeniyle yapmış olduğu altyapı çalışmalarının yetersiz kalması, buna ek olarak Antakya Belediyesi tarafından yenilenen Antakya-Harbiye isale hattı çalışmaları nedeniyle Harbiye’ye giden yolun oldukça zarar görmüş olması bunlardan bazılarıdır. Harbiye ile Döver beldesi arasındaki bozuk yolda acil onarılmayı beklemektedir.
Ayrıca Harbiye’de hizmet veren işletmelerin bir başka ortak sıkıntısı da Harbiye’nin çöp sorunudur. Çöplerin zamanında ve etkin bir şekilde toplanmaması hem görüntü kirliliğine sebep olmakta hem de hijyen açısından beldeye zarar vermektedir. Turistik bir belde olmasına rağmen umumi wc’lerin olmaması da büyük bir sıkıntı yaratmaktadır.
Belde’de bulunan Hidro havuzunda geçmiş yıllarda yaşanan yağış azlığı ve kuraklık nedeniyle havuz eski formunu kaybetmiş sonrasında da teknik bir takım sorunların devam etmesi ile de Hidro Havuzu susuz kalarak kötü bir görüntü meydana gelmiştir.Hidro havuzundaki yetersiz ışıklandırma arttırılarak turizme daha elverişli hale getirilmelidir.
Yıllarca Antakya halkı tarafından mesire alanı olarak kullanılan ve halen de yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gören Harbiye Şelaleleri, gerekli teknik ve çevre düzenlemelerinin yapılmaması nedeniyle eski su miktarını kaybetmiş ve gittikçe azalan su hacmi ile kaybolmaya yüz tutmuştur. Harbiye Şelaleleri’nin Antalya Manavgat şelaleleri veya ülkemizde bulunan ve turistik değeri olan şelaleler incelenerek teknik ve çevre düzenlemelerinin yapılması gerekmektedir.
Harbiye gibi doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir beldede maalesef kaçak yapılar oldukça kötü bir görüntü sergilemektedir. Harbiye Belediyesi tarafından bu yasal olmayan yapıların bir an önce durdurulması ve kaçak yapılara kati surette göz yumulmaması gerekmektedir.
Yıllardır devam eden diğer bir sıkıntı ise, Restaurantlar ve oteller önünde ki park sorunudur. Restaurantların ve otellerin önüne park eden araçların yolu daralttığını ve ciddi anlamda sıkıntı yarattığını biliyoruz. Araçların 2-3 sıra halinde park etmeleri yerine buna da bir çözüm getirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Ayrıca Restaurantlara da yeni bir uygulama getirilmelidir. Menü listesi ve fiyat listesi olması da şarttır. Harbiye beldesine giden turistler neyi ne kadara yediklerini ve içtiklerini bilmeleri gerekiyor. Herkes bütçesine göre hareket etmek ister, ama masada menü ve fiyat listeleri olmayınca müşteriler zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bununla birlikte Restaurant ile otellerde görev alan personellerin de hijyen ve servis gibi ciddi konularda eğitilmeleri lazımdır.
Harbiye’de yarım kalan spor tesisinin tamamlanarak gençlerin sportif faaliyetlere yönelmelerini sağlamak onları her türlü kötü alışkanlıktan uzaklaştıracağına inanıyorum.
Hatay’ın gözbebeği dediğimiz Harbiye artık kalkınma ve değişiklik anlamında ciddi ataklar yapmalıdır. Dünyanın parmakla göstereceği bir belde haline gelebilmesi için herkesin var gücüyle çalışması ve var olan eksiklikleri giderilmesi de şarttır.
Harbiye Belediyesi tarafından yapılan parke döşeme çalışmaları da Belediye’nin takdire şayan icraatlarındandır. Harbiye Belediyesi kaynakları dahilin de hizmet vermeye çalışsa da maalesef yeterli olmamaktadır. Sorunların gün yüzüne çıkartılması ve çözüm aranması noktasında hem Harbiye Belediyesi, hem de Hatay Valiliği tarafından birlikte hareket edilmelidir.
Halkın da desteği ile Gereken önlemlerin acilen alınması gerekmektedir. Harbiye’ye sahip çıkılmazsa Hatay için büyük bir değer olma özelliği taşıyan Harbiye’nin turizm değerini kaybetmesi kaçınılmazdır.
Saygılarımla.
Remzi GÜZEL
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
15 Haziran 2010 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder