27 Haziran 2010 Pazar

Hatay’daki işsizlere umut

Mahmut Sönmez Odabaşı Haber Ajansı,
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında, Hatay’da faaliyet gösteren Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri’nin “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi” olarak seçileceği ifade edilirken,


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin (ETÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilecek ve Hatay’da yaşanan işsizlik konusunda pansuman görevi göreceği ifade edilen "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi"ne ilişkin protokol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen törende imzalandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) ile ilgili olarak, "Elimizi değil, tüm gövdemizi taşın altına koyuyoruz. Bu bir istihdam seferberliğidir" dedi.

Beş yıl süreyle uygulanacak bu projeyle özellikle sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda işsizlere mesleki eğitimler verileceğini ve bu amaçla her yıl yaklaşık bin adet kurs düzenleneceğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu kurslarda her yıl yaklaşık 200 bin işsize eğitim verileceğini kaydetti.

2 binden fazla eğiticinin güncel teknolojilere uygun olarak eğitimden geçirileceğini ve işsizlere işletmelerde staj imkanı verileceğini anlatan TOBB Başkanı, şöyle devam etti:

"Protokolle 1 milyon işsizin bu eğitimler sayesinde beceri kazanması ve çok büyük bölümünün istihdam edilmesi amaçlanmaktadır. Odalarımız da bu mekanizmanın merkezinde önemli rol üstlenmektedir.

Bölgesel ve sektörel mesleki eğitim ihtiyaçları odalarımızın ve sektör meclislerimizin katılımıyla TOBB-ETÜ tarafından belirlenecek. Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları gerekli kursların açılması için karar alacak.

Kurslar başlamadan önce işyerleriyle kursiyerler arasında odalar tarafından eşleştirme yapılacak. Kurslar teorik ve pratik eğitimden oluşan iki aşamada gerçekleştirilecek. Teorik ve pratik eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerlerin istihdam edilmesine yönelik eşleştirme faaliyetlerini de yine ilgili oda koordine edecek."

Hisarcıklıoğlu, işsizleri işgücü piyasasına kazandırma ihtiyacı yanında, halihazırda çalışanların bilgi ve becerilerinin teknolojik gelişmeler paralelinde güncellenmesine de ihtiyaç olduğunu belirtti ve bunu da "KOBİ İşveren ve Çalışanlarının Uyum Yeteneğinin Artırılması" başlıklı bir proje ile gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.

KURS BOYUNCA GÜNLÜK 15 TL ÜCRET ALACAKLAR

Rifat Hisarcıklıoğlu, eğitimlere katılanların ne kadar süreyle işe alınacaklarına ilişkin soruya cevap verirken de kursiyerlerin proje kapsamında hem eğitim hem cep harçlığı alacaklarını söyledi. Projenin en önemli noktasının bu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "hem ihtiyaç duyulan beceriyi öğrenecekler hem de kurs boyunca günlük 15 TL ücret alacaklar" dedi.

Kursa katılanların iş kazalarına karşı sigortalanacaklarını da dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Yani her şeyleri garanti altına alınacak. Kursu başarıyla tamamlayanlar kurs aldıkları süre kadar da o işyerinde maaşlı olarak çalışacaklar. Bunlar eğitimlerini tamamladıktan sonra hem istihdam garantili hem maaş garantili işe kavuşacaklar. Türkiye'de şu ana kadar bundan daha büyük bir proje uygulanmadı" dedi.

KURS VE İŞE YERLEŞTİRME SÜRECİ

Bakan Dinçer, kurs ve işe yerleştirme sürecinin aşamalarını şöyle sıraladı:

"-Odalar yerel eğitimli iş gücü talebi konusunda ön çalışma yapacak.

-Bu çalışma ile şirket talepleri konusunda ihtiyaç listesi belirlenecek.

-Kurs yönetimlerince kurslara katılmaya hak kazanan kursiyerler belirlenecek.

-Kurslar başlamadan önce iş yerleri ile kursiyerler arasında eşleştirme yapılarak iş yerlerinin önceliklerine göre kursiyer seçimi yapılacak.

-Kurslar, teorik ve pratik eğitimden oluşan iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek.

-Kursları başarılı olarak tamamlayan kursiyerlerin pratik eğitim aldıkları iş yerlerinde veya diğer iş yerlerinde asgari yüzde 90'ının en az eğitim ve staj süresi kadar istihdam edilmelerine yönelik faaliyetleri ilgili oda koordine edecek."

KURSLAR EKİMDE BAŞLAYACAK

Projenin ne zaman başlayacağına ilişkin bir soru üzerine Dinçer, haziran-temmuz aylarında icra kurulu ve kurs yönetimlerinin oluşturulacağını, temmuz-aralık aylarında okulların donanım ihtiyacının karşılanacağını, temmuz-kasım aylarında iş gücü piyasası ihtiyaç analizlerinin tamamlanıp şirket taleplerinin alınacağını, ağustos-aralık aylarında eğiticilerin eğitiminin gerçekleştirileceğini ve kursların ekim ayında başlayacağını bildirdi.

Dinçer, bir başka soru üzerine, eğitim süresinin 2 aydan başladığını, mesleklerin niteliğine göre bu sürenin 6 ayı bulabildiğini söyledi. Staj süresinin en az 3-6 ay olacağını ifade eden Dinçer, staj süresince bakanlığın bu konudaki teşviklerinden de yararlanılabileceğini kaydetti. Eğitim ve staj süresinin en az 5 ay süreceğini anlatan Dinçer, "Eğitim ve staj süresi ne kadarsa en az bu süre kadar çalıştırma zorunluluğu olacak. Kurslar bu haliyle istihdam garantili eğitim programlarımızla benzerlik taşıyor" diye konuştu.

UMEM Projesi

UMEM Projesi 5 yıl süreyle uygulanacak. Proje için gerçekleştirilecek donanım ve eğitim yatırımı tutarı 120 milyon TL olacak. Her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerin kazandırılması için eğitim verilecek. Hatay dahil 81 ilde 111 meslek okulunda uygulanacak proje çerçevesinde önce bu okulların mesleki eğitim kalitesini artıracak ekipman yatırımları yapılacak. Yenilenen meslek okullarında eğitim verecek öğretmenlerin niteliklerini artıracak hizmetiçi eğitimler düzenlenecek. Ticaret ve sanayi odaları, TOBB-ETÜ'nün desteğiyle illerdeki işgücü piyasasını inceleyecek ve istihdam ihtiyaçlarını tespit edecek. Belirlenen işgücü ihtiyacına uygun nitelikte mesleki eğitim programları hazırlanacak ve 111 okulda uygulanacak.

PROGRAMA HATAY İŞKUR'A KAYITLI İŞSİZLER KATILABİLECEK.

Katılımcılar okulda teorik eğitim alırken, işyerlerinde de staj yaparak uygulamalı eğitim almış olacak. Katılımcılara uygulamalı eğitim dönemleri süresince günlük 15 TL ücret ödenecek.

Katılımcıların Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta pirim giderleri de karşılanacak.

Eğitim sürecini başarıyla tamamlayanların istihdam edilmeleri, TOBB ve ticaret-sanayi odalarının koordinasyonunda gerçekleştirilecek
Hatay kent gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder