21 Ağustos 2010 Cumartesi

SAMANDAĞ’IN SESİ TRT-5’TE YANKILANDI

Mahmut Sönmez Odabaşı Haber Ajansı,



Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve Samandağ Kalkındırma Derneği Başkanı Adil Nural Samandağ ilçesini TRT-5 Anadolu Aracılığı ile tüm dünyaya tanıttı.“Festivaller Diyarı Anadolu” programında Utku Demiröz’ün davetlisi olan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve Samandağ Kalkındırma Derneği Başkanı Adil Nural ilçemizin kültürü, tarihi ve turistik yerlerini tanıttı.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ilçenin genel sorunları üzerinde dururken diğer yandan da şimdiye kadar Samandağ’ına yaptıkları hizmetleri ve ilçeye kazandırdıklarını anlattı.
Başkan Nehir konuşmasında “eskiden emekliler işçiler maaşlarını almıyorlardı şimdi ise tam zamanında elimizden geldiği kadar ödemeye çalışıyoruz. Samandağ’ın önemli sorunlarından bir tanesi de yolardı. YollarI parkeledik ve parkelemeye devam edeceğiz. 14 km uzunlukta olan sahilimiz her gün temizlenmektedir. Çöplerimiz düzenli toplanmaktadır. Ayrıca yapmış olduğumuz proje olan Geri Kazanım (geri dönüşüm kutusu) halkımızın hizmetine sunuldu. Kışın içeri su geçiren ve personellerin yataklara düşmesine sebep olan eski binamız da yenilendi.
Samandağ’ın ekonomisinin atardamarı sebzecilik, hayvancılık ve taşımacılıktır. Samandağ hoşgörü ve farklılıklarıyla, saygın insanıyla barış dolu bir yaşam merkezidir”dedi.
Stüdyoda sözünü alan Samandağ Kalkındırma Derneği Başkanı Adil Nural Samandağ’ın kültürü, tarihi ve turisttik yerlerini en ince ayrıntılarına kadar anlattı. Nural konuşmasında “Samandağ ilçesi M.Ö. 310'da Selefkiler'in kurucu kralı Seleucos I. Nikador'un Pieria Seleucia adıyla kurduğu bir liman kentidir. Seleucos, 312'de rakibi Antigonos'u yenip Seleucides Devleti'ni kurmuş, daha sonraları Antiocheia bu devletin başkenti olunca, Pierria-Seleucia'da bölgenin en önemli limanı durumuna gelmiştir. Süveydiye (Samandağ), 1. Dünya Savaşı'ndan sonra da Fransızlarca işgal edilmiştir. 1938-39 yılları arasında, bağımsız Hatay Devleti'ne bağlandıktan sonra 1939'da Türkiye Cumhuriyeti yönetimine girmiştir. Daha önce Antakya'ya bağlı bir bucak olan Samandağ, 1948'de ilçe olmuştur.
Aynı tarihte Süveydiye adı, ilçe merkezi yakınındaki dağdan esinlenerek Samandağ olarak değiştirilmiştir. St. Simone Manastırı: Milattan sonra 6. Yüzyılda yapılmış olan bu Manastır Antakyalı St.Simone ’un bir sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak ün yapmıştır. Antakya-Samandağ yolu ile Asi Irmağı arasında bir dağ üzerinde bulunan St.Simone Manastırı kalıntılarına, Değirmenbaşı Beldesi’nden ayrılan yoldan gidilir. Yol manastır kalıntılarına kadar ulaşır. Manastır kalıntıları Aknehir Beldesi sınırları içinde 479 m. Yüksekliğindeki bir tepe üzerindedir. St.Simone Stilist Manastırı ve eklentileri kısmen kayalar üzerine oyulmuş ve kesme taşlardan yapılmış bir yapı olup,132x160m.ebatlarında dikdörtgen biçiminde bir alan üzerine yerleşmiştir. Birbirine paralel iki duvarla çevrilmiş ve üç yönden girişi olan ( halen iki girişi mevcuttur) Doğu-batı ekseni bir haç şeklindedir. Bu alan üzerinde Stilist ’in sütununun bulunduğu merkezi sekizgen avlu çevresinde düzenlenmiş çeşitli manastır yapıları ile ve üç kilisenin kalıntıları bulunmaktadır. Halen 4 m’lik kaide bölümü mevcut olan sütunun gerçek yüksekliğinin 9.50 m ya da 12.50 m olabileceği tahmin edilmektedir. St.Simone Stilist e ömrünün 45 yılını bu sütunun tepesinde yaptırdığı örtülü ve korunaklı bölümde geçirmiş ve bu süre Guinnes Rekorlar Kitabı’nda yer almıştır. St. Simeon buraya M.S. 541’de gelir ve 592 yılında ölür. Manastıra, birbiriyle kesişen doğu-batı ve kuzey-güney eksenleri üzerine oturtulan yapılarla bir haç şekli verilmiştir.
Bu alan üzerinde üç kiliseden başka vafziteryum, misafirhane, mutfak, kiler odaları ve sarnıçlarda bulunmaktadır. Manastıra en yakın su kaynağı 2,5 km uzaklıkta bulunduğundan su ihtiyacı yağmur suları ile,yani sarnıçlarla karşılanmıştır. Burada hacimleri 50 m3’ten 582m3’e ulaşır ki bu, manastırda yaşayanlarla buraya gelen ziyaretçilerin çokluğu hakkında bir fikir verir. Sahilin bir ucunu Yayladağı-Meydan köyü oluştururken diğer ucunda Musa Dağı ve Çevlik bulunuyor. Çam ve kızılçam ağaçlarıyla yeşile boyanan Musa Dağı’nın sahil bölgesi ve Çevlik önemli eğlence yerlerinden. Çevlik’te, Musa Dağı eteklerindeki Titus Tüneli ve Beşikli Mağara gezginlerin ilk ziyaret ettikleri yerler arasında bulunuyor. Antik limanın kapanmaması için İmparator Vespasianus zamanında dağın delinmesi suretiyle yapılmaya başlanan tünel Titüs döneminde bittiği için onun adıyla anılıyor. 6 metre genişliğinde, 7 metre yüksekliğindeki tünel toplam 1380 metre uzunluğunda ve 130 metresinin üstü kapalı sadece. Tünelin sağında kalan Beşikli Mağara ise aslında bir sürü kaya mezardan oluşuyor. Asilzade bir aileye ait bu mezarlar Roma döneminden kalmış. Sahili kuş bakışı gören bir başka antik eser de Dor Mabedi’dir. Kapısuyu bölgesinde olan mabed tüm sahile ve Samandağ’a hakim bir konumda. Tanrılar tanrısı Zeus için yapılan mabedin günümüzde temel kalıntıları ve sütun parçaları kalmıştır.
Derneğimizin kuruluş amacı Samandağ’ın kent, insan ve çevre sorunları kapsamında teknik, kültürel ve sosyal alanda sorunların belirlenmesi ve çözüm yollarının araştırılması konularında çalışmalar yapmak, bulunacak çözüm önerilerini ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek, çözümde takipçi olmak ve gerekirse katkıda bulunmaktır.
Tabi derneğimiz çalışmaları bununla sınırlı değil. Çalışmalarımızda, Kültürel ve sosyal konuları içeren çeşitli meslek etkinlikleri düzenlemek. Halkın eğitimi konusunda kurs faaliyetleri düzenlemek, halkın kültür ve etik değerlerini korumak,geliştirmek ve yaşatmak, Kooperatifçilik, ipekböcekçiliği, balıkçılık, turizm ve folkloru teşvik amaçlı çalışmalar yapmak, Samandağ’ın tanıtılması amacıyla festival düzenlemek, Çevrenin güzelleşmesi, korunması, kalkınması, sosyal haklarına kavuşturulması amacıyla çalışmalar yapmak, Samandağ’ın sosyo-ekonomik yapısını yakından ilgilendiren kooperatifçilik,balıkçılık, ipekböcekçiliği vb. ekonomik faaliyetleri desteklemek, İlçenin temel alt yapı ve kültürel ihtiyaçları ile ilgili teknik çalışmalar, araştırmalar yapmak, çalışma sonuçlarını ilgili mercilere sunarak çözümlerde katkı sağlamak ta var.
Biz dernek olarak her yıl geleneksel olarak da düzenlemiş olduğumuz Evvel Temmuz Festivali bu yılda tam bir festival havasında devam etti. Gece ve gündüz olarak ayırdığımız etkinlikler gündüzleri satranç, tenis, basketbol, v.b etkinliklerle, gece ise etkinliklerimizde getirdiğimiz yerli yabancı sanatçılar ile halkımızı birbiri ile kucaklaştırdık. Samandağ Evvel Temmuz Festivalimiz bu yıl da diğer yıllarda olduğu gibi heyecanlı bir şekilde sona erdi” dedi.
Program bitiminde kapanış konuşmasını yapan Utku Demiröz Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve Samandağ Kalkındırma Derneği Başkanı Adil Nural’a programa katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder