8 Ocak 2013 Salı

Chuck Kerry

Chuck Kerry
08/01/2013 - 13:33

Hüsnü Mahalli 

İkinci dönemine hazırlanan Başkan Obama, uluslararası ilişkilerde sertlik yanlısı Savunma Bakanı Panetta ve Dışişleri Bakanı Clinton'ın yerine iki ilginç isim buldu. Chuck Hagel ve John Jerry. Kerry bir çok kez Şam'a gitmiş ve son olarak Nisan 2010'da eşini de yanına alarak Esad çiftinin özel misafiri olmuştu. Bu samimi buluşma görüntüleri, ABD'deki Yahudi lobilerini çok kızdırmıştı. Aynı lobiler şimdi Hagel için çok sinirli. Çünkü eski senatör Hagel, 2008'de Senato'daki bir oylamada İran'a sert önlemler içeren bir karar tasarısına karşı üç arkadaşıyla birlikte karşı çıkmış ve o ünlü lafını söylemişti:
''Ben İsrail değil, ABD senatörüyüm.''
Oysa Cumhuriyetçi Hagel, Irak ve Afganistan işgallerine destek vermiş, Irak işgali sonrası ABD'nin Suriye'ye yönelik tehditlerini ateşli şekilde onaylamıştı. Hagel 2008 sonrasında değişmeye başlamış ve Başkan Bush'un Afganistan, İran ve Suriye politikalarına karşı çıkmaya başlamıştı. Tıpkı 15 Ekim 2003'te ABD Temsilciler Meclisi'nde 'Suriye'yi Cezalandırma Yasası'na karşı oy kullanan 4 milletvekili gibi. Çünkü onlar Bush yönetiminin Irak'tan sonra Suriye'yi işgal planı hazırladığını görmüş ve bu işgalin o günkü koşullarda hem ABD, hem de tüm Ortadoğu için büyük riskler taşıdığına inanmıştı. Nitekim haklı çıkmıştı bu dört kişi. ABD; Irak ve Afganistan'da yenilmiş ama onun yerine Libya ve Suriye işgal planlarını hayata geçirmişti. Hem de Panetta ve 'Çak'lı yengemiz Clinton döneminde. Hem de Nobel Barış Ödülü alan 'Çeyrek Müslüman' Obama döneminde.
CHUCK BAKALIM
Şimdi aynı Obama 'İran ve Suriye sempatizanı' Chuck ve John ile belki de bu ödülü hak ettiğini kanıtlamaya çalışacak. Bunu ne kadar başarır hep birlikte yakında göreceğiz. Çünkü iki yıl önce İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmekten kaçınan Obama, Yahudi lobilerinin baskısına maruz kalmış ve sonunda 'Beyaz Saray'da her dakikam İsrail'in çıkarlarını kollamak ve korumakla geçti' demişti. Bunun üzerine Washington'a giden Netanyahu Kongre'de bir konuşma yapmış ve 20 kez ayakta alkışlanmıştı. Kongre üyeleri kendi başkanlarını bile bu kadar alkışlamamıştı.
 Bakalım aynı Kongre şimdi Hagel ve Kerry'ye nasıl davranacak? Örneğin Kerry yakında Lavrov ile bir araya gelir ve Suriye konusunda anlaşırsa o zaman Yahudi lobilerinin etkisinde olduğu söylenen Kongre nasıl bir tavır sergileyecektir. Kerry ve Lavrov'un Suriye konusunda anlaşması ABD'nin İran politikalarına da yansıyacaktır. Bu ise Kerry'nin Hagel'e 'Chuck bakalım' demesidir aynı zamanda. Belki de bu nedenle Suriye Cumhurbaşkanı Esad, önceki günkü konuşmasında çok sürpriz ve radikal karar açıklamadı. Belki de Esad 'dostu' Kerry ile İran 'dostu' Hagel'in işbaşı yapmasını ve sonrasında bu ikilinin Obama ile birlikte kendisine karşı nasıl bir tavır alacaklarını beklemekteydi. Çünkü bu konuşmadan birkaç gün önce özel temsilcisi Faysal Mikdad'ı Moskova'ya yollamış ve Rusların ve Ruslar üzerinden Amerikalıların nabzını yoklamıştı.
İŞLERİ ÇOK ZOR
Geriye Yahudi lobilerinin Chuck ve John'a, Obama onaylı politikalarına karşı tavrı kalıyor. Söylendiği ve beklendiği gibi Yahudi lobileri gerçekten etkiliyse Kerry ve Hagel'in işi zor. Bu zorlukları göğüsleme beceri ve cesaretini gösteremeyecek ikili, kendileriyle ilgili tüm yorumları boşa çıkartarak geleneksel ABD politikalarını sürdürürler ya da tarih yazmak isteyerek Amerikan halkının genel kanaatlarına paralel olarak İsrail'e ve Yahudi lobilerine gereken dersi verirler. Nasıl olsa 1947'de Filistin toprağını alıp Yahudilere veren ve o toprak üzerinde İsrail devleti kurulmasını sağlayan ABD'nin kendisi. Belki de Obama günah çıkarmayı düşünüyor! Bari bunu çarmıha gerilmeden önce yapabilse!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder